ZADAR - Izaberite pravu stranu, poruka je koju je na kraju svog izlaganja na proslavi 65. obljetnice oslobođenja Zadra u hotelu "Kolovare" javnosti odaslao predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić ispraćen ovacijama okupljenih zadarskih antifašista.

- Stavimo povijesne stvari u povijesni kontekst i okrenimo se sadašnjim problemima. Imamo ih, ali imamo i snage za njihovo rješavanje. Ideja i izvedba antifašističkog ustanka na čijem je čelu bila KPJ i Josip Broz Tito je bila čista, baš kao i ideja i izvedba Domovinskog rata. Pojedinačnih zločina je bilo u oba slučaja, ali ti zločini ne smiju i ne mogu iskriviti povijesne činjenice. Čak da su svi Hrvati u Drugom svjetskom ratu i bili ustaše, rat bi završio kako je završio, samo što bi  Hrvati nestali kao narod. To neka bude jasno neoustašama, ako ovo dođe do njih. To su činjenice. Sudjelovanjem Hrvata u antifašističkoj borbi otvoren je put prema stvaranju neovisne i demokratske Hrvatske. Jugoslavenskim Ustav iz 1974. godine tadašnje republike su postale države s pravom osamostaljenja i da nije bilo imperijalističke i velikosrpske politike Slobodana Miloševića mi bi smo dobili državu lakše od Čeha i Slovaka koji su se mirno razišli, rekao je Mesić.

Organizatori skupa iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije još jednom su prozvali gradske vlasti za minoriziranje značaja NOB-a i izbjegavanje odavanja počasti žrtvama antifašističke borbe kod spomenika sa zvijezdom petokrakom.

- Ovo je prvi puta od osamostaljenja Hrvatske da su proslavi Dana oslobođenja nazočni i predstavnici gradske vlasti, rekao je prvoborac Šime Lukin naglasivši kako je ponekad ponašanje lokalnih vlasti bilo takvo da bi čovjek pomislio kako je ulaskom partizana u Zadar grad okupiran, a ne oslobođen.

Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić je apostrofirao značaj NOB-a u stvaranju slobodne hrvatske države te još jednom ponovio kako je Zadar potpuno oslobođenje doživio pobjedom u Domovinskom ratu.

Zamoljen od novinara da prokomentira stav zadarskih vlasti koje ni ovom prigodom nisu postavile vijenac na Spomenik palim borcima sa zvijezdom petokrakom, Mesić je rekao:

- To nije ništa čudno. I ja postavljam vijenac narodnim herojima u Zagrebu na mjesto gdje se pokapaju oni koji su sudjelovali u antifašističkoj borbi, a do sada Vlade nikad nije položila vijenac. Isto tako je i ovdje. Ja se nadam da će se to promijeniti, samo treba malo vremena.

Skupu u hotelu Kolovare su nazočili brojni uzvanici i uglednici među kojima i ministar Božidar Kalmeta, župan Stipe Zrilić te saborski zastupnici Ingrid Antičević Marinović i Milorad Pupovac.