SVAŠTARA
NEZAPOSLENI
Uvod
  • Zahvaljujem na posjeti , ujedno želim da ostavite komentar, neće biti cenzuriran ili obrisan ma kakav on bio. Hvala na strpljenju.
Blog - kolovoz 2009
ponedjeljak, kolovoz 31, 2009
LUN1 @ 15:08 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 30, 2009
LUN1 @ 16:12 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 29, 2009
LUN1 @ 19:52 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
petak, kolovoz 28, 2009
LUN1 @ 15:54 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
četvrtak, kolovoz 27, 2009
LUN1 @ 16:11 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 26, 2009
LUN1 @ 14:04 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 19, 2009

Biljke liječe ured

Uredski radnici koji sjede u prostoru s biljkama imaju niži krvni tlak, brže reagiraju pri radu, manje su pod stresom i udišu bolji zrak nego oni koji rade u biološki sterilnom uredu bez cvijeća i zelenila.


Ured bez biljaka možda je jednostavnije održavati, no sasvim sigurno nije najpametniji potez jer one pozitivno djeluju na radnu atmosferu.

Naime znanstvenici s Tehnološkog fakulteta u Sydneyu utvrdili su da biljke u uredima poboljšavaju kvalitetu zraka jer apsorbiraju plinove koje emitiraju plastični proizvodi.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Surreyu u Velikoj Britaniji je potvrdio da je razina stresa niža u uredima u kojima ima sobnih biljaka. Što je posao dosadniji, to je veći učinak biljaka, kao naprimjer palmi.

Američki su istraživači utvrdili da je u uredima bez prozora krvni tlak djelatnika koji su imali cvijeće u prostoriji bio manji nego kod one skupine ispitanika koja nije imala biljke u uredu. Djelatnici "cvjetnog ureda" imali su i 12 posto brže reakcije nego njihovi kolege u "dosadnom uredu".


Hina
LUN1 @ 15:06 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 18, 2009

Što traže djeca?

 
 
 

Sigurnost djece na internetu je uvijek popularna tema. Symantec je objavio listu najčešće traženih pojmova najmlađih korisnika interneta, i rezultati su pomalo zabrinjavajući.

 

Symantec, tvrtka koja se među ostalim bavi sigurnošću na internetu, nudi uslugu koja se zove OnlineFamily.Norton, i omogućava roditeljima da prate i kontroliraju ponašanje djece na internetu.

Program omogućuje Symantecu da prati statistike korištenja internetskih pretraživača poput Googlea, Yahooa ili Binga.

Najpopularnije pretrage među djecom su one za stranicama YouTube, Google i Facebook. Zabrinjavajuće, na četvrtom mjestu je pojam "sex", a na šestom "porn". Pretraga za sisama je na 28. mjestu ljestvice, a 72. mjesto dijele Britney Spears i pojam "pussy". Na 86. mjestu su gole djevojke, a na 89. Playboy.

Ova je ljestvica nastala na temelju tri i pol milijuna pretraga u prvoj polovici ove godine.

Zanimljiva je činjenica da djeca unose samo ime stranice u polje za adresu preglednika umjesto da upišu cijelu adresu. U konačnici završe na stranici koju žele, no nisu ni svjesni da je njihov zahtjev prošao kroz defaultni pretraživač njihovog preglednika. Zbog toga je Google tako visoko na ljestvici traženih pojmova. Djeca, ni ne znajući, zapravo guglaju pojam Google.

Cijelu listu možete vidjeti na službenim Symantecovim stranicama.

 
Net.hr
LUN1 @ 18:08 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 17, 2009
Zagrepčani će šivati divovske traperice 


 Veliko skupljanje starih traperica radi šivanja jednih divovskih za obaranje Guinnessova rekorda održano je u subotu na Cvjetnom trgu. Do današnjeg dana građani su donirali 858 traperica, a tijekom događanja na Cvjetnom skupljeno ih je još 300-tinjak. Droga Kolinska je za prvih 858 platila sedam kuna po komadu i Udruzi Krila, koja se bavi terapijskim jahanjem, uručila ček na 6006 kuna. Istovremeno s prikupljanjem na Cvjetnom na Zrinjevcu su pak građani za 15 kuna mogli na konju napraviti krug po parku.

Kako kaže inicijatorica cijeloga projekta, Marija Tustički, traperice bi trebale bi biti visoke 33 i široke 12 metara, a za to je potrebno oko 8000 hlača. - U veljači će početi šivanje i rašivanje traperica, a rekordne bi trebale biti gotove do kraja travnja. Na ideju o šivanju divovskih traperica došla sam u suradnji s Drogom Kolinska i Udrugom Krila, no ovo nije posljednji dan skupljanja starih - rekla je Marija Tusički. Već u svibnju Hrvatska bi trebala postati Guinnessov rekorder s najvećim trapericama na svijetu

( Marija Lokas)

 

LUN1 @ 15:05 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 16, 2009

Izmet otkrio pingvine

Znanstvenici su locirali koloniju carskih pingvina na Antarktici nakon što su na satelitskim snimkama uočili ogromne crveno-smeđe mrlje na bijelom ledu, koje su otkrile gdje se pingvini 'kriju' i pare.


Znanstvenici su locirali koloniju carskih pingvina na Antarktici nakon što su uočili ogromne mrlje izmeta iz svemira.

Na satelitskim snimkama nalaze se velike crveno-smeđe mrlje na inače čistom ledu, koje otkrivaju prisustvo tisuća pingvina.

Ovo znači da su istraživači British Antarctic Surveyja po prvi put u mogućnosti locirati sve kolonije pingvina na kontinentu.Analizom satelitskih snimki identificirano je 38 kolonija, a vjeruje se da su sastavljene od 200.000 do 400.000 parova carskih pingvina.

Do sada je bilo nemoguće točno procijeniti populaciju carskih pingvina jer znanstvenici nisu bili u stanju pratiti ih tijekom zimske sezone parenja.

Peter Fretwell, koautor studije i geograf, kaže da će ovo otkriće znatno promijeniti način proučavanja pingvina.

''Nema drugih vrsta ptica na morskom ledu i svakako kolonija broji desetke tisuća članova. Carski pingvini su dosta velike ptice i oko njih zna biti prljavo i smrdljivo.''

''Nekad mislim da je promatranje iz daljine najbolji način, jer im se uistinu ne želite približiti'', kaže ovaj znanstvenik, koji je i uočio mrlje na satelitskim snimkama.
Net.hr
LUN1 @ 20:36 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 15, 2009

Hakiraj svoj mozak

GETTY.COM

Znanstveni napredak je omogućio ljudima da upravljaju elektronskim strojevima, pa čak i da koriste Twitter isključivo pomoću svojih misli. Znanstvenici kažu da je moguće kontrolirati i ljudsku misao.


Kako se tehnologija brzo razvija i postaje sve više 'bežična', postoji opravdana bojazan od mogućih hakiranja mozga u bližoj budućnosti.

Implantanti bi mogli utjecati na formiranje misaone aktivnosti tako da pomoću radiovalova daju podražaje neuronima i sinapsama u mozgu. U medicini već postoje slični implantanti koji služe za liječenje Parkinsonove bolesti i epilepsije.

Istraživači kažu da se već dogodio slučaj u kojem je pomoću kompjutora nanesena neurološka šteta. U studenom 2007. i u ožujku 2008. zlobni programeri su napali web-stranice za podršku epileptičarima. Na siteove su postavili bljeskajuće animacije koje su izazvale napadaje kod fotoosjetljivijih pacijenata.

Protetički udovi na daljinsko upravljanje su idealan primjer tehnologije u kojoj nije dovoljno razrađena sigurnosna dimenzija. Naime netko s relativno malo iskustva s radiovalovima bi mogao preuzeti kontrolu nad protetičkim udom i raditi s njim što poželi.

Iako stroj u sljedećem filmiću nije kontrola mozga na koju svi prvo pomisle, jako je dobar pokazatelj znanstvene revolucije koja dolazi, a budućnost je iza ugla. 
Joshi Tomić
10.07.2009.
LUN1 @ 12:09 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, kolovoz 14, 2009

Biljke mogu počiniti samoubojstvo

 
 
 

Znanstvenici sa sveučilišta u Beču otkrili su da su biljke ugrožene od životinja ili infekcije sposobne namjerno 'ubiti' dio sebe, kako bi se spasile od potpunog uništenja.


U slučaju infekcije 'smrt' ugroženog dijela biljke znači da infekcija također umire s dijelom koji biljka odluči 'ubiti'.

Istraživanje austrijskih znanstvenika pokazalo je i da biljke ubijaju svoje pojedinine dijelove kada su bolesne kako bi smanjile svoj profil u nadi da će biljožderi i insekti 'zagristi' neku drugu biljku.

Voditelj istraživanja Andeas Bachmair reko je kako je kriva pretpostavka da jaka vrućina i ozon ubijaju biljke, jer najčešće biljke 'uključe' sistem za preživljavanje i obacuju dijelove kako bi spasila što se spasiti da.

Kao razlog takve drugačije prilagodbe za preživljavanje, Bachmair ističe činjenicu da biljke, za razliku od životinja, ne mogu pobjeći od opasnosti.

Dodao je i da sada istražuju kako su povezane njihove samoubilačke sposobnosti s odbacivanjem lišća u jesen.


T.J.
LUN1 @ 15:24 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
četvrtak, kolovoz 13, 2009

Pošaljite svoje ime na Mars!

 
 
Izvor: NASA/JPL-Caltech

Ispunite jednostavni formular i vaši će podaci, s mnogim drugima, biti učitani na mikročip koji će biti ugrađen na rover Mars Science Laboratory, koji NASA put Crvenog planeta šalje 2011.


NASA je to, zapravo, već radila i prije. Tako je vaše ime moglo završiti i na čipu koji je ugrađen u rover Phoenix.

Želite li postati dio "svemirske povijesti", vjerojatno biste trebali i požuriti, jer se u
formular trenutno mogu unositi i prilično dugačka imena, pa bi NASA u jednom trenutku mogla objaviti da su sva mjesta za let na Crveni planet popunjena.

Inače, do trenutka zaključivanja ove obavijesti, iz svijeta je svoje ime "prijavilo" 174.330 osoba, a iz SAD-a 46.459 osoba.


S.B.
16.07.2009.
LUN1 @ 16:05 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 12, 2009
Kiša meteora kao podrška 'Vatrenima' 
Piše: T.D.

Današnju bi večer i noć koje dolaze, osim pobjede hrvatske reprezentacije protiv Bjelorusije u kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo, mogao uljepšati i jedan prirodni fenomen.
Naime, danas će se na noćnom nebu moći vidjeti kiša meteora, popularni Perzeidi.
Perzeidi su godišnja kiša meteora koja se javlja između početka srpnja i prve polovice kolovoza kada planet Zemlja prolazi kroz Perzeidski otok. Vrhunac 'kiše' trebao bi se dogoditi danas, a ako vrijeme posluži predstava koja nas očekuje mogla bi biti spektakularna.
Na tamnom mjestu prosječni bi ih promatrač mogao vidjeti i do 60 na sat.
Perzeidi su zapravo ostaci repa kometa Swift Tuttle, a ime su dobili po tome što prividno izlaze iz zviježđa Perzej. U narodu su  poznati po nazivu Suze sv. Lovre, a njihov je dolazak ove godine obilježio i internetska tražilica Google.


Dakle, ako se danas navečer nalazite na mračnom mjestu bez puno svjetlosnog zagađenja pogledajte gore i uživajte. Još samo da vas vrijeme posluži...

LUN1 @ 17:07 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 11, 2009

I morski psi su maze

Iako ih mnogi smatraju najopasnijim morskim predatorima i iako su poslužili kao nadahnuće za brojne filmove strave, znanstvenici vjeruju da je moguće različite vrste morskih pasa istrenirati poput dupina.


Morske pse moguće je istrenirati poput dupina, tako da jedu hranu iz čuvarevih ruku, prevrću se, skaču i uživaju u maženju, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje je provedeno na različitim vrstama morskih pasa koji su dopustili da ih se mazi.

Čuvari u britanskim centrima Sea Life sada koriste razne trenerske tehnike u nadi da će na kraju dobiti stotine istreniranih morskih pasa.

Stručnjaci koji rade u akvarijima pripremaju se na intenzivno podučavanje uz pomoć obojenih ploča i zvukova kako bi izdresirali morske pse formiranjem uvjetovanog refleksa (Pavlovljev efekt).

To bi značilo da će hranjenje postati lakše jer će svaki morski pas u bazenu znati kada je njegovo vrijeme za hranjenje.

U centrima Sea Life žive različite vrste morskih psa, a za samo tri mjeseca najbistriji među njima bi trebali početi reagirati na naredbe.

Kada morski psi nauče signale, bilo da ih čuju ili vide, pristupe čuvaru koji drži određeni štap. Zatim protrljaju svoj nos o štap i čekaju dok ne dobiju hranu.

Nitko do sada nije pokušao istrenirati morske pse na ovaj način, no ovako bi znanstvenici mogli naučiti mnogo o ovim morskim predatorima na lošem glasu.

''Američki tim je pokazao da mnoge vrste morskih pasa jako brzo nauče reagirati na kombinaciju zvučnih i vizualnih signala'', kaže Carey Duckhouse iz Sea Lifea.

''Neke vrste, kao što je zebrasti morski pas, će se čak i prevrnuti kako bi ih gladili po trbuhu ili dopustiti da ih izvadite iz vode bez ikakvog opiranja.''

''Ovaj bi projekt mogao imati pozitivan utjecaj na dobrobit morskih pasa. To znači da ih možemo pomaknuti i navesti da plivaju do određene točke umjesto da ih lovimo.'' 
 
Net.hr
.
Još malo pa će znanstvenici dokazati da su morski psi prijatelji  čovika.....
LUN1 @ 22:08 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 10, 2009
Pa ti sad razmišljaj:

Mačke nas kontroliraju

 
 

Ako ste se pitali tko vodi kolo, vi ili vaša mačka, mogli ste pitati miševe. Znanstvenici su dokazali da, osim sirotim glodavcima, mačke vrlo uspješno manipuliraju i ljudima.

 

Kako kućne mačke kontroliraju svoje ljude? Posebnim tipom alarmantnog, zvonkog mijaukanja, tvrdi se u studiji objavljenoj u novom broju časopisa Current Biology.

Ovo je mijaukanje zapravo predenje upotpunjeno zvonkim pozivom upomoć. Naime ljudi često misle da je predenje znak sreće, no mnoge mačke predu jer žele hranu. Ljudima su ovi zvukovi uznemirujući i teško ih ignoriraju.

"Ta mješavina svojevrsnog plača i predenja koji povezujemo sa zadovoljstvom vrlo je suptilan način traženja pažnje. Bez predenja mačke bi vjerojatnije bile izbačene iz sobe", kaže Karen McComb sa Sveučilišta Sussex.

Prijašnja istraživanja pokazala su sličnost između dječjeg plača i mijaukanja. Prof. McComb kaže da se ovaj mačji plač pojavljuje u maloj količini kad god mačke predu, no pojačava se i dramatično naglašava ako su naučile da će tako pokrenuti ljude.

Osim toga uobičajenije je kod mačaka koje žive sa samcima nego kod onih koje žive u brojnom kućanstvu, koje obično ne pleše kako mačka svira.


 
T.T.
13.07.2009.
 
Ja volim mačke i znam da su one takve ........
LUN1 @ 14:18 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
četvrtak, kolovoz 6, 2009
Mravi su racionalniji od ljudi


Jedno istraživanje predstavljeno u novom broju znanstvenog časopisa Proceedings of the Royal Society pokazalo je da su mravi racionalniji od ljudi.

To naravno ne znači da su pametniji već da ljudi i više životinje često donose dvojbene iracionalne odluke.

„Ovaj paradoksalan ishod temelji se zapravo na njihovom nedostatku – većina mrava pojedinačno je svjesna samo jednog rješenja, a kolektivan izbor zajednice proizlazi iz interakcija brojnih slabo informiranih mrava“, objasnio je jedan od autora studije Stephen Pratt.

Tim iz Škole prirodnih znanosti na College of Liberal Arts and Sciences u SAD-u postavio je pred jednu vrstu mrava termnothorax curvispinosus težak zadatak – odabir povoljnijeg mjesta za gniježdenje između dvije rupe s gotovo jednako dobrim uvjetima.

Autori su otkrili kako je manjak pojedinačnog izbora u kolektivnom odlučivanju rezultirao smanjenjem mogućnosti individualne pogreške.

Zaključak studije je da osoba koja nosi teret odluke treba biti ustrajna u svojim prioritetima, odnosno da nije dobro ako joj je jedan dan prioritet izbor A, a drugi dan izbor B kada se okolnosti nisu mijenjale.

„Obično vjerujemo kako je dobro imati mnogo individualnih izbora, strategija i pristupa, međutim, iracionalne pogreške se mnogo lakše događaju kada pojedinci izravno odlučuju među brojnim opcijama“, zaključio je Pratt.

Rezultati ovog istraživanja mogli bi se iskoristiti u stvaranju umjetne inteligencije.

„Ključna ideja kolektivne robotike je da pojedinačni roboti mogu biti relativno jednostavni i nesofisticirani, međutim, unatoč tome mogu dati složen i inteligentan rezultat kao skupina“, rekao je Pratt. Dodao je kako u društvenim interakcijama ljudi to može značiti kako bi neka strateška ograničenja u informacijama kojima raspolažu pojedinci mogla poboljšati učinkovitost velike grupe koja nešto treba kolektivno odlučiti.  (njd)
LUN1 @ 23:05 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 4, 2009
Akcijom OLUJA 5. kolovoza 1995. godine  oslobođena su okupirana područja LIJEPE NAŠE, a nakon dugo vremena  na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska zastava. Prisjetimo se tog dana svih onih koji su dali živote za svoju domovinu .
Neka im je vječna slava!!!


LUN1 @ 21:43 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 2, 2009
Mliječni proizvodi produžuju život


Djeca koja konzumiraju obilje mlijeka i mliječnih proizvoda poput sira, duže žive, pokazalo je novo britansko istraživanje.

Studija, započeta još u 30-im godinama prošlog stoljeća, pratila je 4374 djece punih 65 godina. Znanstvenici iz Bristola i Queenslanda otkrili su da su ona djeca koja su konzumirala velike količine mliječnih proizvoda kasnije rjeđe obolijevala od srčanih i drugih bolesti.

Izviješće predstavljeno u časopisu Heart ističe da mliječni proizvodi ne povećavaju opasnost od kardiovaskularnih bolesti, iako sadrže masnoće i kolesterol.

Studija je otkrila kako povećani unos kalcija i mliječnih proizvoda, prije svega mlijeka, smanjuje smrtnost čak za četvrtinu.

Konzumacija 400 mg kalcija dnevno, koliko je sadržano u 250 ml mlijeka, smanjuje smrtnost od bolesti srca za čak 60 posto.

Tri mliječna obroka - primjerice čaša od dva dl mlijeka, čaša jogurta i manji komad sira – osiguravaju dovoljan dnevni unos kalcija.

Znanstvenici vjeruju da konzumacija mliječnih proizvoda također povoljno utječe na srce i cirkulaciju preko hormona sličnom inzulinu IGF-1.

Rezultati idu u prilog praksi davanja povećanih količina mliječnih proizvoda školskoj djeci.  (njd)
LUN1 @ 19:39 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
POSEBNI LINKOVI
Nema zapisa.